Skip links

Obezite Cerrahisi Nedir?

Obezite Cerrahisi; Kilo vermemize yardımcı olmak için yapılan ameliyatlardır. Birçok ameliyat türü vardır. .Asla ilk tercih değildir.

Obezite hastalarında diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi sonrası başarılı sonuç alınamayan durumlarda obezite cerrahisi uygulanabilmektedir.

**Obezite Ameliyatı Kime Uygundur?**

Obezite ameliyatı yöntemi, ameliyat öncesinde diğer tüm tedavi yöntemlerini denemiş ancak başarılı olamamış kişiler için uygundur. Hasta, cerrahi işlem öncesinde tüm ilgili birimlerle değerlendirilmelidir ve anestezi açısından ameliyata uygun olmalıdır. Hasta seçimi, vücut kitle indeksine göre yapılır. Vücut kitle indeksi 40’ın üzerindeyse hasta ameliyat edilebilir. Vücut kitle indeksi 35 ile 40 arasındaysa ve ek bir hastalık (hipertansiyon, Tip 2 diyabet, uyku apne sendromu, yüksek trigliseridli kalp hastalığı, hipoventilasyon sendromu, yağlı karaciğer gibi) varsa, vücut kitle indeksi 30 ile 35 arasındaysa ve kan şekeri medikal tedavilerle kontrol altına alınamıyorsa, Tip 2 Diyabet hastalarına ameliyat önerilebilir.

**Obezite Tedavisi İçin Ameliyat Türleri**

Gelişen teknoloji ile obezitede kullanılan çeşitli cerrahi teknikler bulunmaktadır. Ameliyat seçimi, hastanın durumu göz önünde bulundurularak doktor ve hasta tarafından birlikte karar verilir.

**Gastrik Balon**

Kilo vermeye yardımcı olmanın en basit yöntemi gastrik balon uygulamasıdır. Bu yöntemde, endoskop yardımıyla mideye sıvı veya hava ile doldurulmuş bir balon yerleştirilir ve bu işlem hafif anestezi altında yapılır. Bu işlem 15-20 dakika sürer. Böylece midenin yemek alma kapasitesi azaltılır ve hızlı doyma sağlanır. Bu yöntemle hastalar birkaç ay içinde 7-8 kilo verebilirler. Ancak bu balon, vücutta 6 ay, en fazla 1 yıl kalabilir ve endoskopik yöntemle 5-6 dakika içinde çıkarılır. Uygulamanın avantajı, basit bir şekilde yapılması ve vücutta kalıcı bir değişiklik yaratmamasıdır. Ancak hasta yaşam tarzını değiştirmez ve balon çıkarıldıktan sonra diyete devam etmezse kaybedilen kilo geri alınabilir. Bununla birlikte, 6 ay-1 yıl kullanım süresi içinde, hastalara nasıl yemek yiyecekleri konusunda eğitim verilir. Günümüzde gastrik balon yöntemi, ameliyat için çok riskli olan veya süper obez olan hastalarda temel morbid obezite ameliyatı için hazırlık olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kilolu olmayanlar tarafından da kullanılabilir.

This website uses cookies to improve your web experience.
WhatsApp
WhatsApp
Open chat
Hello
Can we help you?