Skip links

Tüp Bebek Tedavisi

İn vitro fertilizasyon (IVF), bir yumurtanın vücut dışında (in vitro) sperm tarafından yapay olarak döllenmesi işlemidir. Tüp bebek, diğer yardımcı üreme tekniklerinin kısırlığa çözüm bulmada başarısız olduğu durumlarda kullanılan önemli bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek işlemi, kadının yumurtlama sürecinin izlenmesi, yumurtalıklardan yumurtanın alınması, laboratuvar ortamında yumurtanın sperm ile döllenmesi ve daha sonra ortaya çıkan embriyonun (zigot) tekrar hastanın rahmine transfer edilerek başarılı bir gebelik oluşturulmasını içerir.
Tüp bebek tedavisi, çeşitli nedenlerle çocuk sahibi olamama sorunu yaşayan çiftler için bir seçenek olabilir. Kadınlarda yumurtalık fonksiyonlarının azalması, fallop tüplerinin tıkanması veya erkeklerde sperm kalitesinin düşük olması gibi nedenler tüp bebek tedavisinin uygulanmasını gerektirebilir.

**IVF Tedavisinin Başarı Oranları**

IVF tedavisinin başarı oranları, yaş gruplarına göre değişiklik göstermekte olup, %25 ile %40 arasında değişmektedir. Beklenen annenin yaşı ilerledikçe, bu başarı oranları özellikle 35 yaşından sonra belirgin şekilde azalmakta ve 40 yaşından sonra önemli ölçüde düşmektedir. Araştırmalar, 35 yaşından önce yumurtalarını dondurmanın, IVF tedavisindeki başarı oranlarını önemli ölçüde artırabileceğini göstermiştir.

**SSS**

**IVF tedavisi ne kadar sürer?**

IVF tedavisi yaklaşık 18-21 gün içinde tamamlanır. Embriyo transferinden yaklaşık 12 gün sonra bir gebelik testi yapılır. Gebelik testini beklemeniz gerekmez. Ülkenize döndüğünüzde uygun bir sağlık kuruluşunda testi yaptırabilirsiniz.

**IVF tedavisi ağrıya neden olur mu?**

Yumurta toplama işlemi sırasında anestezi kullanıldığından, hasta işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmez. Anestezi, yumurta toplama işlemi tamamlandıktan sonra hızla etkisini kaybeder ve hasta normal aktivitelerine geri dönebilir.

**IVF tedavisi sırasında kaç embriyo transfer edilir?**

35 yaş altı kadınlar için tek embriyo transferi önerilmektedir. 35-37 yaş aralığındaki kadınlar için, çiftlerin doktorlarıyla birlikte tek veya çift embriyo transferi kararı vermeleri tavsiye edilir. 38-40 yaş aralığındaki kadınlar için iki embriyo transferi önerilir. 40 yaş üzerindeki kadınlarda ise üç veya daha fazla embriyo transfer edilebilir. Bu tedaviyi gerçekleştiren doktorlar, minimum embriyo transferi ile sağlıklı bir gebelik elde etmeyi amaçlamaktadır. Birden fazla embriyo transferi yapıldığında, çoğul gebelik riski artar ve bu da yüksek riskli bir gebeliğe yol açar. Ancak, embriyo kalitesi düşükse veya önceki denemeler başarısız olduysa, doktorlar daha fazla embriyo transferi önerebilirler.

**IVF tedavisi sırasında ve sonrasında seyahat etmek güvenli mi?**

IVF tedavisi sonucu oluşan gebelikte, eğer beklenen anne ile ilgili özel bir sağlık sorunu yoksa, gebeliğin 32. haftasına kadar seyahat etmekte bir sorun yoktur. Ayrıca, transfer aşamasından sonra 15 dakika dinlenmek yeterlidir, ardından seyahat edebilirsiniz. Doktorunuz, IVF tedavisi sırasında ve sonrasında olası riskli durumlar ve alınması gereken önlemler hakkında sizi bilgilendirecektir. Süreç hakkında bilgi almak ve doktorunuzun talimatlarına uymak en iyisidir.

**IVF tedavisinin maliyeti nasıl belirlenir?**

IVF tedavisinin maliyeti, bir merkezden diğerine ve aynı merkezde tedavi gören çiftler arasında bile değişiklik gösterebilir. Bu farklılıkların nedeni, tedavi protokollerindeki farklılıklardır. Farklı IVF merkezleri, maliyeti etkileyebilecek çeşitli olanaklar sunabilir. Aynı merkezde, bireysel çiftler için kişiselleştirilmiş tedavi planları nedeniyle maliyet farklılıkları yaşanabilir. Maliyeti belirleyen ana faktör, potansiyel ebeveynlerin sağlık koşullarına uygun olarak hazırlanan tedavi planıdır.

**IVF tedavisinden sonra düşük riski var mı?**

IVF merkezlerimizde, IVF tedavisinden elde edilen gebeliklerde düşük riski, doğal yolla oluşan gebeliklerden daha yüksek değildir. IVF gebelikleri, doğal yolla oluşan gebeliklerden farklı değildir. Aslında, IVF öncesi genetik analizler ve detaylı rahim boşluğu değerlendirmeleri, daha sağlıklı gebeliklere katkıda bulunur ve düşük riskini azaltır.

This website uses cookies to improve your web experience.
WhatsApp
WhatsApp
Open chat
Hello
Can we help you?